MUĞNİ’L-MUHTAC

HIRSIZLIK

 

1. Hırsızlığın Tanımı

 

[NevevI, bu bölümün başlığında "hırsızın elinin kesilmesi" yerine] "zina" bölümünde yaptığı gibi "hırsızlık" başlığını koysa daha kısa ve kapsamlı olurdu, zira bu ifade bizzat hırsızlığın hükümlerini de kapsamaktadır.

 

-srk- ifadesi "serika" ve "sirika" şeklinde okunur. Bunun "serka" ve "sirka" şeklinde okunması da caizdir. "Serik" diye okunduğu da olur.

 

Bu kelime sözlükte bir malı gizlice almak anlamına gelir.

 

1. Fıkıh terminolojisinde hırsızlık; bir malı, onun benzerlerinin korunduğu yerden gizlice ve haksız bir biçimde -birazdan gelecek şartlarla- almaktır.

 

2. Hırsızın elinin kesilmesi konusunda icma bulunmaktadır. İcmadan da önce bu konuda delil şu ayettir:

 

> Hırsızlık eden erkek ve kadının, yaptıklarına karşılık bir ceza ve Allah'tan bir ibret olmak üzere ellerini kesin. Allah izzet ve hikmet sahibidir. [Maide, 38]

 

Ayrıca bu konuda meşhur haberler de bulunmaktadır.

 

Şair Ebu'l-Ala el-Mearrı, şeriatta diyet ödeme ve hırsızın elinin kesilmesi konusundaki farklılık konusunda şüphe uyandırmaya çalışan şu beyti dile getirmiştir:

 

Bir ele diyet olarak beş yüz altın ödeniyor,

 

Ne oluyor da bu el çeyrek dinar için kesiliyor?

 

Buna Malik! mezhebine mensup Kadı Abdülvehhab şu şekilde cevap vermiştir:

 

Hikmetini anlasana Mevla'nın

 

Canı korumak için diyet bedeli yüksek kılındı,

 

Hiyanetin alçaklığı sebebiyle hırsızlık nisabı düşük kılındı.

 

Bu, hem kısa hem de olağanüstü güzel bir cevaptır. Bu şu anlama gelir: Şayet elin diyet bedeli, elin kesilmesini gerektiren miktar kadar olsaydı, ele karşılık ödenecek bedel çok düşük olduğundan organlara yönelik suçlar çoğalacaktı. Bu sebeple organları saldırıdan korumak için ödencek tazminat arttırılmıştır.

 

İbnü'I-Cevzl'ye bu konu sorulunca şöyle demiştir: "Kişinin eli güvenilir olduğunda değerli idi. El ihanet edince değeri de düşmüştür."

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

El Kesme Cezasının Rükünleri